POWIATOWE INTEGRACYNE SPOTKANIE w SOSW w Łasku „KULINARNI ODKRYWCY” 2019

We wtorek 15 października 2019 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Łasku odbyło się powiatowe integracyjne spotkanie pod hasłem „KULINARNI ODKRYWCY . Wzięli w nim udział uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Łasku, Szkoły Podstawowej nr 4 w Łasku - Kolumnie, Szkoły Podstawowej w Czestkowie, Szkoły Podstawowej w Wiewiórczynie oraz  Szkoły Przysposabiającej do Pracy z SOSW w Łasku wraz z opiekunami. Celem spotkania było rozwijanie umiejętności kulinarnych, propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania, odkrywanie nietradycyjnych smaków, zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości w przygotowaniu potrawy pod okiem kucharzy, upowszechnienie wzorów estetycznego i dekoracyjnego prezentowania potrawy, wzajemna integracja młodzieży i dobra zabawa.

Gośćmi specjalnymi spotkania byli dyrektor hotelu Kolumna Park *** Hotel & Restauracja Maciej Szałek i szef kuchni Kolumna Park - Dariusz Jatczak. Szef kuchni wspólnie z młodzieżą przygotowywał 3 potrawy: krem z buraka z wędzonym twarogiem i oliwą szczypiorkową, filet z dorsza z kaszą bulgur i zielonymi warzywami, sos maślany z pomidorkami oraz biszkopt orzechowy z kremem chałwowym i sosem wiśniowym.

Spotkanie zakończyło się rozdaniem pamiątkowych dyplomów, przepisów oraz degustacją wszystkich przygotowanych dań, które nie tylko doskonale się prezentowały, ale przede wszystkim wybornie smakowały.

Nad organizacją i przebiegiem spotkania czuwała pani: Małgorzata Cieślewicz, Bogusława Gajda oraz Wiola Kosek.

Serdecznie dziękujemy panu Maciejowi za poświęcony nam czas i okazaną serdeczność, a panu Dariuszowi za cierpliwość oraz przekazanie wielu cennych kulinarnych i organizacyjnych wskazówek.