INTEGRACYNE SPOTKANIE w SOSW w Łasku „KULINARNI ODKRYWCY- ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”

W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”we wtorek 23 października 2018r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Łasku odbyło się POWIATOWE INTEGRACYJNE SPOTKANIE KULINARNE „KULINARNI ODKRYWCY - ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”. Wzięli w nim udział uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 1 w Łasku, Publicznego Gimnazjum nr 2 w Łasku, Publicznego Gimnazjum nr 3 w Łasku, Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Dobroniu, Branżowej Szkoły Specjalnej I Stopnia nr 3 w Łasku oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy z SOSW w Łasku wraz z opiekunami. Gośćmi specjalnymi byli kucharze z COLUMNA MEDICA – Agnieszka Wyrwas  i Łukasz Wiktorowicz, którzy zdradzili nam wiele tajników profesjonalnej kuchni. Wspólnie z młodzieżą przygotowywali pulpety z brokuła, ciasto z gruszkami i budyniem, kruche ciasto z jabłkami i bezą oraz pudding chia na mleku kokosowym z wiśniami.

Celem spotkania było rozwijanie umiejętności kulinarnych, propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania, odkrywanie nietradycyjnych smaków, zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości w przygotowaniu potrawy pod okiem kucharzy, upowszechnienie wzorów estetycznego i dekoracyjnego prezentowania potrawy, wzajemna integracja młodzieży i dobra zabawa.

Podczas spotkania uczniowie mogli zadawać pytania, które dotyczyły prawidłowego i zdrowego odżywiania siebie i rodziny. Spotkanie zakończyło się rozdaniem pamiątkowych dyplomów, książeczek z przepisami programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” oraz degustacją wszystkich przygotowanych dań. Wszystkie potrawy doskonale się prezentowały i wybornie smakowały.Podczas spotkania panowała miła i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas zmagań kulinarnych. Nad organizacją i przebiegiem spotkania czuwała pani Małgorzata Cieślewicz.