Mikołajkowy Turniej "Trzymaj Formę " za Nami

05 grudnia 2019r. społeczność szkolna SOSW w ramach realizacji programu "Trzymaj formę" spotkała się na sali gimnastycznej, aby na sportowo świętować Mikołajki. Impreza rozpoczęła się od serdecznego powitania i zaproszenia do wspólnej zabawy przez panią dyrektor Magdalenę Szajner. Następnie organizatorzy przedstawili cele mikołajkowego turnieju, jakimi było pogłębianie wiedzy o znaczeniu prawidłowo zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka oraz kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem , odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością ruchową.

W pierwszej części spotkania uczniowie poszczególnych klas, wykonali wspólną makietę Talerza Zdrowia za pomocą wcześniej przygotowanych obrazków produktów, z określonych grup żywnościowych. Prezentuje on całodzienny sposób żywienia z uwzględnieniem proporcji między poszczególnymi grupami produktów żywnościowych. Wielkość wycinków talerza wskazuje na udział określonej grupy produktów w czasie jednego posiłku albo jaką część ma stanowić w bilansie żywieniowym każdego dnia pod względem dostarczenia energii i składników odżywczych.  Największą część talerza zajmują produkty zbożowe, najlepiej ziarniste pieczywo, ciemny ryż i makaron z mąki razowej, grube kasze, płatki zbożowe. Dwie ważne, a sąsiadujące ze sobą grupy produktów stanowią mleko i jego przetwory (kefiry, jogurty, sery) oraz produkty będące głównie źródłem białka - przede wszystkim mięso (najlepiej drobiowe) i ryby (najbardziej wskazane są morskie). W tej grupie są również obfitujące w białko nasiona roślin strączkowych. Dużą część talerza zajmują warzywa - większą niż owoce. Jeżeli to tylko możliwe, jadamy je na surowo. Owoce zajmują trzecią co do wielkości część talerza. Powinniśmy jadać ich mniej niż warzyw ze względu na kaloryczność. Najmniej miejsca na talerzu zajmują tłuszcze - w tej grupie najbardziej pożądane są tłuszcze pochodzenia roślinnego: najzdrowsze to oliwa i oleje. Środek Talerza zajmuje woda, której dzienne spożycie wynosi minimum 1,5 litra.

Na krawędzi talerza znajduje się ruch i aktywność fizyczna. Dlatego w drugiej części turnieju uczniowie mieli okazję spróbować swoich możliwości w zmaganiach sportowych o charakterze wyścigów rzędów. Do współzawodnictwa stanęły dwie dziesięcioosobowe drużyny, które zmierzyły się w 9 konkurencjach. Wiele emocji dostarczyło "sadzenie ziemniaków", wyścigi na kocykach i z przekładaniem szarfy. Nie łatwo było poruszać się na deskorolce i przenosić piłeczkę na rakietce do badmintona. Wszyscy śledzili celność trafień woreczkiem do kosza oraz zabawę "skoki dodane". Dużo radości wywołała konkurencja, w której uczniowie przechodzili na czworakach między nogami drużyny na początek swojego rzędu. Rywalizację sportową wieńczyła konkurencja w przeciąganiu liny.

Wyścigi rzędów, na które dzieci reagują bardzo entuzjastyczne nie tylko kształtują cechy motoryczne takie jak: szybkość, koordynację wzrokowo – ruchową, zwinność, szybkość, siłę czy gibkość. Uczą również rywalizacji, właściwego zachowania się w sytuacji zwycięstwa i przegranej. Uczą, że każdy jest częścią zespołu, który wspólnie dąży do określonego celu, a także wzajemnie wspiera się i dopinguje nawet jeśli coś nie wyjdzie. Wyścigi rzędów to przede wszystkim gwarancja dobrej zabawy i ogromnego zaangażowania uczniów co dało się zaobserwować podczas naszego sportowego turnieju.

Jedną z mikołajkowych atrakcji były także przeprowadzone przez Św. Mikołaja zabawy z dzwoneczkiem, podczas których uczniowie musieli zrealizować klaskaniem usłyszaną ilość dźwięków oraz powtórzyć klaskaniem sekwencję dźwięków. Na koniec uczestnicy współzawodnictwa sportowego zostali nagrodzeni drobnymi upominkami.

Organizatorzy: K. Białas, E. Słomczyńska

.